menu
Word Lid
Voorstel "vreemdelingentaks" weggestemd maar 'meegenomen' !

Raadslid Veronique Lenvain vroeg gisteren in de gemeenteraad om de zogenaamde "vreemdelingentaks" in te voeren. De meerderheid (open VLD), stemde het voorstel weg, alle oppositiepartijen (CD&V, SP.A) onthielden zich, inclusief N-VA.
Schepen Gyselinck beloofde wel om het voorstel "mee te nemen" in een globale visie over het Brakels integratiebeleid...

Hieronder leest u de tussenkomst van Veronique Lenvain:

Voorzitter, collega’s

Onze fractie vraagt aan de gemeente Brakel om de retributie voor de elektronische A-kaart in te voeren voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning voor erkende vluchtelingen, arbeids- en studie-migranten, niet-begeleide minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel, gezinsherenigers en mensen die door buitengewone omstandigheden hier mogen verblijven.

Dit met een maximumbedrag van 50 Euro..

De administratie rond verblijfskaarten van vreemdelingen is complexer dan voor identiteitskaarten en zorgt voor een bijkomende werklast en extra kosten voor onze gemeente. Dankzij de inning van de lokale retributie krijgen de gemeenten meer financiële slagkracht om deze kosten te dekken. Dat alleen al rechtvaardigt de retributie.
Telt daar nog bij dat burgers met de Belgische nationaliteit betalen voor hun identiteitskaart en het niet meer dan eerlijk is dat ook niet-Belgen dat doen. We stellen echter vast dat minder dan 3% van de gemeentebesturen de taks intussen hebben ingevoerd. De ‘vreemdelingentaks’ zijn door alle meerderheidspartijen bij wet goedgekeurd.

BESLUIT (stemming)

De gemeenteraad van Brakel beslist een retributiereglement in te voeren voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf' (elektronische A-kaart), met volgende artikelen:

Artikel 1

Met ingang van heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf: de elektronische A- kaart.

Artikel 2

De retributie bedraagt 50 euro per persoon en kan slechts eenmaal per kalenderjaar worden geïnd.

Artikel 3

De retributie is verschuldigd door de aanvrager en dient bij de aanvraag van de vernieuwing, verlenging of vervanging van de elektronische A-kaart te worden betaald, hetzij elektronisch of via overschrijving. De retributie is niet terugbetaalbaar.

Het was voormalig N-VA staatssecretaris Theo Francken die in 2017 de aanzet gaf om deze vreemdelingentaks toe te passen. Vlaams Belang kan dit enkel volmondig ondersteunen en daarom ons voorstel.


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF